گل رز یکی از رایج ترین گل هایی است که به دلیل زیبایی، عطر و فراوانی کلی آن مورد توجه قرار می گیرد. علت قهوه ای شدن برگ گل رز، میتواند ناشی از حملات قارچی، گرمای شدید و یا حملات حشرات باشد. آنتراکنوز، کپک پرزکی، زنگ و برخی از ویروسهای گل رز نیز منجر به قهوهای شدن برگها در اطراف لبهها میشوند. در این مقاله به هر یک از احتمالات نگاهی می اندازیم تا بتوانیم دریابیم که علت قهوه ای شدن برگ گل رز چیست و چگونه لبههای قهوهای روی برگهای رز را درمان کنیم.
بیماری های گل رز
از معروفترین بیماری های گل رز می توان به نقطه سیاه، بیماری روزت قهوه ای شدن برگ گل رز و .. اشاره کرد که در ادامه هر کدام را توضیح خواهیم داد
1- نقطه سیاه:
لکه سیاه یک بیماری است که توسط قارچی به نام Diplocarpon rosae ایجاد می شود. پس از ایجاد لکه های سیاه، شاخ و برگ روی گیاه زرد می شود و در نهایت به زمین می ریزد.
2- زرد شدن شاخ و برگ گل رز
شرایط خشکی باعث زرد شدن شاخ و برگ و حتی ریزش گیاه می شود. گاهی این عامل قهوه ای شدن نوک برگ ها را نیز سبب می شود..علت این پدیده می تواند ناشی از آفتاب سوختگی،خاک شنی یا باد باشد.
3- کلروز
برگ ها زرد شده ولی رگبرگ ها تیره می ماند.
4- بیماری روزت رز
زرد شدن برگ ها یکی از علائم اولیه این بیماری فوق العاده عجیب است. برگها به جای زرد شدن خالص، زردی خالدار خواهند داشت که ممکن است دارای رنگ قرمز نیز باشد یا نباشد.
5-ویروس موزاییک رز
باعث می شود شاخ و برگ روی گیاه خالدار یا زرد و سبز شود. ممکن است با پیشرفت فصل، برگها سبزتر شوند.
علت بیماری های مختلف
در ادامه به توضیح دلایل بیماری های گل رز می پردازیم
1- علت سیاه شدن ساقه گل رز
قارچ ، کنه و حشرات عامل سیاه شدن ساقه گل رز هستند. خشک شدن گل رز معمولاً در نتیجه هرس یا مالچ نادرست است. هنگام مالچ پاشی، مطمئن شوید که هیچ ساقه ای را دفن نکنید، زیرا این کار باعث خشک شدن می شود. هنگام هرس، برای جلوگیری از ظاهر شدن ساقه های مرده ناخوشایند، همیشه جوانه های سالم را کاهش دهید. در صورت خال خال، آن را هرس کنید.
2- کمبود نیتروژن
برگ ها ممکن است سبز مایل به زرد کم رنگ و نازک به نظر برسند.
درمان خانگی آفت گل رز
سمپاشی اصولی با قارچ کش کمک زیادی به دور نگه داشتن آنها می کند. زمانی که جوانه های برگ برای اولین بار در بهار تشکیل شد سمپاشی را انجام دهید و سپس سمپاشی را در فواصل حدود سه هفته در طول فصل رشد ادامه می دهید. سمپاشی خوب بوته های رز با یک حشره کش خوب در مراحل اولیه که متوجه مشکل شده اید بسیار مهم است.
چندین روش برای درمان خانگی آفت گل رز وجود دارد تا بدون استفاده از افت کش آفت را از گیاه رز خود دور کنید.
برای این منظور می توانید با ترکیب 1 قاشق چایخوری روغن نباتی، 1 قاشق چایخوری مایع ظرفشویی و 1 فنجان آب یا مخلوط کردن 3 قاشق غذاخوری صابون و 1 گالن آب، صابون حشره کش خود را بسازید.
برگها را کاملاً با اسپری بپوشانید، مطمئن شوید که آنها را هم از بالا و هم پایین اسپری کرده اید. توجه کنید که این روش آفات شما را از گیاه دور می کند و در مرحله های بعدی اسپری کردن می توان صابون ظرفشویی را از مواد حذف کرد.
نجات گل رز در حال خشک شدن
آبیاری بیش از حد یا کم آبی ، کافی نبودن نور افتاب عامل خشک شدن گل رز هستند. اگر گل ها در مرحله خشک شدن بود، گل رزها را از محل کاشت جدا کنید. ساقه ها را دوباره برش دهید و کل رز ( ساقه، برگ ها، گل ها و همه را ) در یک سینک یا وان آب گرم فرو کنید. رزها را به مدت 30 دقیقه زیر آب بگذارید. از آن زمان برای تمیز کردن و پر کردن گلدان با آب تازه و کمی نگهدارنده گل استفاده کنید.
تمام برگ ها را نیز جدا کنید. گلدان خود را تا حدی با خاک گلدان خوب پر کنید. ریشه های گل رز را در خاک قرار دهید. پر کردن گلدان را تا زمانی که نزدیک پایه ، جایی که عصاها رشد می کنند انجام دهید. بوته گل رز خود را هر روز صبح یا شب آبیاری کنید تا آب جذب شده تبخیر نشود. هنگامی که آبیاری می کنید، فقط ریشه ها یا خط قطره را آبیاری کنید. به این ترتیب قارچ روی برگ ها نفوذ نمی کند.
سپس گلدان را به مدت دو هفته در سایه قرار دهید تا رطوبت خود را از دست ندهد سپس به جایی ک کمی نور دارد انتقال دهید تا رشد خود را از سر گیرد. معمولا یک الی دوماه بعد شروع به رشد کردن و شکوفا شدن می کند.
ساقههای سالم فقط به برداشتن سر گل نیاز دارند، اما ساقههای دوکی ضعیف برای تشویق رشد جدید نیاز به برش سخت دارند. جایی که ساقهها ضخیم هستند، هرس کنید، حتی اگر به معنای حذف تقریباً کل شاخه باشد. ساقه های مرده، آسیب دیده یا بیمار را جدا کنید.
تقویت گل رز
آّبیاری مناسب، خاک با زهکشی مناسب(لومی) ،هرس منظم، کود مناسب در اوایل فصل رشد( کود مایع و مالچ مانند کمپوست و کود دامی پوسیده)، مکان مناسب کاشت با نور مناسب ،کنترل حشرات و زیرو رو کردن خاک در هر دوره باعث تقویت گل رز می شود.
برای تقویت گل رز هرکدام از این کارها را می توان انجام داد:
افزودن پوسته تخممرغ
کلسیم موجود در پوسته تخممرغ در تقویت بافت گیاه رز و ایجاد شکوفههای سالمتر کمک می کند.
پوست موز
فسفر موجود در آن برای شکوفه دادن مفید است.
یونجه
استفاده از یونجه در باغ گل رز شما یک راه عالی برای تامین دوز اضافی تغذیه است.
کود آهن برای گل رز
آهن به تشکیل کلروفیل کمک می کند و آنزیم های دیگر را فعال می کند که به فعال شدن نیتروژن مورد استفاده بوته کمک می کند.
به عبارت دیگر، آهن یکی از عناصری است که به گل رز شاخ و برگ سبز زیبا و شاداب می دهد و در عین حال از تغییر رنگ و ریزش زودرس برگ ها جلوگیری می کند. کمبود آهن در خاک می تواند باعث ایجاد برگ هایی با مناطق زرد بزرگ و رگبرگ های سبز ریز شود.
کلات آهن را اعمال کنید.این کود، کریستال هایی است که می توانید آنها را با آب مخلوط کنید و روی زمین اطراف گیاه آسیب دیده بریزید. این کود یک بار در بیشتر باغ ها قابل استفاده است، اما ممکن است در خاک هایی که به خوبی استفاده شده نیاز به تکرار داشته باشد.
کود مخصوص گلدهی گل رز
مناسب ترین کود برای پرورش گل رز کودی است که سه عنصر ضروری نیتروژن، فسفرو پتاسیم را دارا باشد. گل رز به هر سه این مواد بصورت برابر برای رشد ریشه، گلدهی و فتوسنتز نیازمند است.
بهترین کودی که این ویژگی ها را دارد کود 20_20_20 NPK میباشد. کوددهی به گیاه گل رز را می توان بلافاصله بعد از رویش اولین جوانه زمانی که اندازه شان به 5 سانتی متر رسید آغاز کرد. در مرحله گلدهی کوددهی باید ادامه داشته باشد. کوددهی را یک ماه قبل از شروع فصل سرما قطع می کنیم.
نگهداری گل رز در گلدان
گل رز جزو گیاهان بوته ای بوده و اصولا بوته ای کشت می شود، امروزه با گسترش باغبانی با استفاده از قلمه زنی می توان گل رز را در گلدان هم پرورش داد. برای این کار ابتدا گل رز مناسب را رشد دهید. آنهایی که برای این کار مناسب هستند عبارتند از: گل رز مینیاتوری،هلندی، پلی آنتا، مینی فلورا و گل رز درختچه ای کوچک.
گلدان مناسب را انتخاب کنید. هر چه گلدان بزرگتر باشد بهتر است زیرا ریشه ها می توانند عمیق تر شوند.
خاک مناسب برای گلدان خاک غنی حاصلخیز لومی با مقداری پرلیت و کمپوست است. هرگز از خاک باغچه یا خاک سطحی در ظروف خود استفاده نکنید. این خاک ها برای بستر باغ مناسب هستند اما برای گیاهان گلدانی بسیار متراکم و سنگین هستند و اجازه گردش هوا و جریان آب لازم برای رشد سالم ریشه را نمی دهند.
گل رز در گلدان به نور مستقیم تقریبا 6 ساعت در روز نیاز دارد. رطوبت مناسب برای گل رز هندی در حدود 50 درجه است. دمای مناسب برای گل رز تقریبا 16- 20 درجه سانتی گراد است.
درج دیدگاه