امروزه با گسترش شهرها و کاهش محیط های سبز در اطراف  محل زندگی ارتباط مردم شهرنشین با طبیعت کم شده است، نیاز به طراحی فضای سبز درشهرسازی با گسترش روز افزون بناها به یکی از نیازهای اصلی بشر تبدیل شده است. لذا لازم است شما نیز با مفهموم و اصول طراحی فضای سبز چیست و چه کاربردی دارد آشنا شوید.

افرادی که در شهرها و شهرک‌ها زندگی می‌کنند به طور کلی در مقایسه با افرادی که در مناطق کم جمعیت زندگی می‌کنند، سلامت روان ضعیف‌تری دارند. فضای سبز در شهرسازی تکه هایی از طبیعت در شهرها هستند که برای رفع مشکل طراحی شده اند. فضای سبز شهری (UGS) به عنوان زمین شهری که به طور جزئی یا کامل پوشیده از چمن، درخت، درختچه یا سایر پوشش های گیاهی است، تعریف می شود. فضای سبز شهری به رفاه شهرها و ساکنان آن، سلامت بهتر و انسجام اجتماعی کمک می کند.

فواید طراحی فضای سبز شهری

مزایایی که فضای باز شهری برای شهروندان فراهم می کند را می توان به چهار شکل اساسی تقسیم کرد. تفریح، اکولوژی، ارزش زیبایی شناختی و اثرات مثبت بر سلامتی.

  • سلامت روان ساکنان شهری که در اطراف خود فضای سبزی دارند نه تنها به تنوع زیستی بلکه به کیفیت آن فضا نیز بستگی دارد.
  • فضای باز شهری اغلب به دلیل فرصت های تفریحی که فراهم می کند حائز اهمیت است. تفریح ​​در فضای باز شهری ممکن است شامل تفریحات فعال (مانند ورزش های سازمان یافته و ورزش های فردی) یا تفریحات غیرفعال باشد که ممکن است به سادگی مستلزم حضور در فضای باز باشد.
  • زمانی که فعالیت‌های بدنی در محیط‌های فضای سبز همراه باشد، باعث افزایش نگرش مثبت و کاهش سطح استرس و همچنین خطر افسردگی می‌شود.
  • مردم با داشتن فرصت حضور در فضای سبز شهری، درک بیشتری از طبیعت اطراف خود پیدا می کنند.
  • فضاهای سبز شهری نیز به عنوان زیستگاه طبیعت عمل می‌کنند و تنوع زیستی را ارتقا می‌دهند و خانه‌ای برای گونه‌های طبیعی در محیط‌هایی که به دلیل توسعه شهر غیرقابل سکونت هستند، فراهم می‌کنند.
  • املاک نزدیک به فضای باز شهری ارزش بالاتری دارند.

اصول طراحی فضای سبز چیست

در حال حاضر، کاوش در مورد برنامه ریزی فضای سبز و طراحی چشم انداز پایدار در شهرهای هوشمند هنوز در مرحله مقدماتی است. نتیجه گیری و روش شناسی واحد هنوز شکل نگرفته است. اصول طراحی فضای سبز باید با توسعه فضاهای شهری سازگار شود.

محققان درک یکسانی از فضای سبز ندارند و  همین موضوع توانایی محققان را برای استخراج معنا از زمینه های متعدد یا ایجاد ترکیبات محدود می کند.

فضای سبز معمولاً (اما نه همیشه) از پوشش گیاهی تشکیل شده و با عناصر طبیعی مرتبط است.

فضا سبز در شهرسازی به طور مثبت بر سلامت انسان تأثیر می گذارد، فضاهای سبز کیفیت هوا را بهبود می بخشد، صدا را کاهش می دهد و تنوع زیستی را افزایش می دهد. فضاهای سبز همچنین دما را در طول دوره های گرم معتدل می کنند و مناطق خنک و سایه دار را فراهم می کنند همین موضوع باعث علاقه فزاینده  طراحان شهری به تحقیقات فضای سبز شده است.

طراحی فضای سبز چیست؟

بازگرداندن طبیعت و محیط زیست به شهر و محیط های ساخت بشر طراحی فضای سبز است. طراحان شهری با آگاهی از اصول طراحی فضای سبز و افزودن مناظر طبیعی و فضاهای سبز به شهرها در هر نوع توپوگرافی شهری،ضمن رعایت عناصر زیباشناسی شهرها و محله ها ارزش شهرها را به حداکثر می رساند.

فضای سبز در شهرها انواع و اشکال مختلفب دارد. از جمله فضاهای سبز در شهرها می توان پارک ها، میادین ورزشی، حتی گورستان ها را نام برد. در طراحی فضای سبز شهری توجه به این نکته ضروری است که این فضاها باید تا حد امکان نزدیک و در دسترس انسان ها باشد.

طراحی فضای سبز شهری چیست؟

امروزه مناطق شهری بسیار گسترش یافته اند و منجر به این شده است که بیش از نیمی از جمعیت جهان در مکان های شهری قرار گیرند. با ادامه رشد جمعیت، پیش‌بینی می‌شود که این تعداد به دو سوم مردم ساکن در مناطق شهری برسد. توسعه سریع شهری منجر به مشکلات پیچیده بسیاری می شود.

هدف شهر هوشمند حل این مشکلات با استفاده از رویکردهای علمی است. فضای سبز شهری (UGS) یکی از اجزای اساسی زیرساخت شهری است که باید همزمان با مفهوم شهر هوشمند ارتقا یابد.

فضای سبز شهری و طراحی چشم انداز پایدار به ادغام عملکرد اکولوژیکی و سایر عملکردهای UGS کمک می کند. برنامه ریزی هوشمند فضای سبز شهری یک ابزار مدیریت فنی و یک برنامه هوشمند انسان محور است.

در برنامه‌ریزی کاربری زمین، فضای سبز شهری، فضای باز است که برای پارک‌ها و سایر «فضاهای سبز» از جمله حیات گیاهی، آب‌نماها -که به آن‌ها فضاهای آبی نیز می‌گویند- و سایر انواع محیط طبیعی اختصاص یافته است.

 بیشتر فضاهای باز شهری، فضاهای سبز هستند. چشم انداز فضاهای باز شهری می تواند از زمین های بازی گرفته تا مناظر نسبتا طبیعی متغیر باشد.

اصول طراحی فضای سبز چیست

سیاست طراحی فضای سبز شهری

سیاست های سبزسازی شهری برای احیای جوامع، کاهش بار مالی مراقبت های بهداشتی و افزایش کیفیت زندگی مهم هستند. بیشتر سیاست‌ها بر منافع جامعه، و کاهش اثرات منفی توسعه شهری، مانند رواناب سطحی و اثر جزیره گرمایی شهری تمرکز دارند.

فضاهای سبز شهری که عموماً برای عموم آزاد در نظر گرفته می‌شوند، گاهی اوقات دارای مالکیت خصوصی هستند، مانند پردیس‌های آموزش عالی، پارک‌ها/باغ‌های محله ، و محوطه‌های سازمانی یا شرکتی. فضاهای سبز شهری تأثیرات مثبت گسترده ای بر سلامت افراد و جوامع نزدیک به فضای سبز دارند.

شهر سبز شهری است که در آن همه اشکال طبیعت – ارگانیسم‌های زنده، زیست‌شناسی و زیستگاه‌های آنها – اجزای بسیار مهم زیرساخت طراحی فضای سبز هستند. در یک شهر سبز، این اشکال طبیعت به نفع ساکنان شهر حفظ، نگهداری و گسترش می‌یابد.

شرح خدمات طراحی فضای سبز

تحقیقات اصول طراحی فضای سبز شهری شامل سه جنبه است: هوشمندسازی چیدمان فضایی ، هوشمندسازی روابط انسان و زمین و هوشمندسازی امکانات فضای سبز.

نکته خلاقانه طراحی فضای سبز شهری این است که ویژگی های توپوگرافی و موقعیت منطقه را بررسی کرده و با در نظر گرفتن خواسته های ساکنان آن شهر فضای سبز مورد نظر را طراحی می کند.

ایجاد فضای سبز برای مقامات دولتی کار ساده ای نیست! از طراحی گرفته تا تعمیر و نگهداری، هیچ چیز را نباید به شانس واگذار کرد.

هنگام طراحی فضای سبز شهری برای عموم، باید با پاسخ دادن به سوالات زیر شروع کنید. فضا برای چیست؟ برای کیست؟ چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟ این مقاله به شما کمک می کند تا پاسخ های مناسب را پیدا کنید.

شرح خدمات فضای سبز شهری بدین صورت است که در مرحله اول نیاز به مطالعه مقدماتی است.

اصول طراحی فضای سبز چیست

مرحله مقدماتی  شامل:

  • جمع اوری اطلاعات و مطالعات پایه ای در مورد منطقه و فضای سبز مورد نظر
  • بررسی قوانین و ضوابط ، مطالعات فرهنگی – اجتماعی در مورد منطقه،کارکرد  فضای سبز مورد نظر و پیش‌بینی مشکلاتی که باید در طراحی فضاهای سبز از ان ها اجتناب شود ، بررسی تنوع محیط زیستی منطقه ی اختصاص یافته به فضای سبز و بررسی موارد مشابه به آن در نمونه های داخلی و خارجی (درک اینکه چه چیزی طراحی فضای سبز شهر را کاربرپسند می کند دشوار است بدین منظور نیاز به بررسی طرح های مشابه حس می شود.)
  • تهیه و ارائه طرح شماتیک  و گزارش مربوط به آن طرح
  • طراحی اولیه
  • مطالعات نهایی در مورد طرح
  • طراحی فضای مورد نظر
  • ایجاد مسیرهای سایه دار و سایه بان
  •  مسیرهای سایه دار پیوسته را برای ارتقاء فعالیت بدنی طراحی کنید.

بهینه سازی زیر ساخت های فضای سبز

 سطوح سبز نفوذپذیر را در طرح خود بگنجانید تا رواناب،آب باران را خارج کند.

طراحی تجهیزات فضای سبز مورد نظر و مدیریت نگهداری فضای سبز

عملیات تعمیر و نگهداری فنی یا نصب باید سال به سال برنامه ریزی شود. مسئله نگهداری فضای سبز باید در تمام مراحل طراحی مورد توجه قرار گیرد زیرا نیاز به بودجه دارد. چه تجهیزاتی مورد نیاز خواهد بود و چقدر هزینه دارد؟

در نهایت تهیه نقشه برای فضای اجرا شده

امید است با مطالعه این  مقاله به اطلاعات درستی در مورد اصول طراحی فضای سبز شهری دست یافته باشید.

مطالعات بیشتر